Slavekontrakter i Hjemmet Mortensen

SLakter-kontrakt

Det ser dessverre ut som om HM søker en konfrontasjon, ikke bare med frilanserne, men med hele journaliststanden. Annerledes er det ikke mulig å tolke det rå og brutale presset for å tvinge frilansere til å skrive under slavekontrakter som dem de nå krever undertegnet.Selvsagt skjønner selskapet selv at det er hårreisende urimelig at de skal kunne publisere innkjøpt stoff ubegrenset, og dermed ha ubegrensede muligheter til å selge annonser knyttet til stoffet, mens de bare vil betale én gang. Likevel er krav om slavekontrakter HMs praktiske oppfølging av festtalene om at de vil ha et godt forhold til sine frilansere.

Mens våre fast ansatte kolleger (de som ikke blir skjøvet ut) er sikret tariffmessig lønn gjennom hele året, og har både hovedavtale og et regulert arbeidsliv i ryggen, er opphavsretten frilanserens eneste aktivum for å ha et levebrød. I bunn og grunn gjør vi likevel samme jobb, og det er rimelig at vi har samme betaling. I dag ligger betalingen frilanserne tilbys ofte så lavt at selv med heldags jobb, ville mange frilansere sittet igjen med mer om de jobbet i kassen på Rema 1000. I denne situasjonen vil så HM overta opphavsretten vår med én gangs betaling.

Strategien synes klar: hvis de tvinger mange nok frilansere inn på slavekontrakter, blir det så billig å lage ukeblader, at de trenger enda færre fast ansatte. Da vil enda flere tvinges ut i dårlig betalt frilansliv eller helt ut av yrket, og vi har en ond sirkel som vil ramme alle journalister uansett om de er ansatte eller frilansere. Dessverre er dette ikke et oppdiktet fremtidsscenario, det er allerede en beklagelig virkelighet i store deler av Europa. I den globale økonomien ser det ut til å inspirere våre hjemlige medieeiere direkte. Vi ser uvær i en fremtid med klipp- og limjournalistikk og skamklipte frilanssaker som mønster, ikke unntak.

Dette kan ikke journalistene sitte passive og se på. Vi har felles interesser i å stå imot denne utviklingen, enten det gjelder svak lønnsutvikling og nedskjæringer for fast ansatte eller slavekontrakter for frilansere. Derfor er det ikke bare 800 NJ-frilansere Hjemmet Mortensen må krige mot, de får hele NJ med nesten 10.000 medlemmer i skyttergravene hvis de fortsetter å drive på denne måten.

Den største gulroten for frilansere på kort sikt er å beholde opphavsretten. Ennå finnes det et alternativt marked som både betaler anstendig og ikke krever all opphavsrett, og som ofte er mer kvalitetsbevisste enn ukepressen. Derfor skriver vi ikke under slike avtaler. Skal HM klippe seg videre, blir det uten oss. Det er synd, for ukepressen var blant frilansernes gode samarbeidspartnere i mange år.

Toralf Sandåker er frilans journalist, fotograf og skribent. Nestleder i NJ Frilans og varamedlem til landsstyret i Norsk Journalistlag.

Be first to comment