Råfoto og filrot

Om du tar fotografi på alvor, enten du er amatør eller yrkesfotograf, har du sikkert et forhold til råfiler. Men hva er nå egentlig en råfil, hva er hensikten med å fotografere med råfiler, og hvordan kan råfiler best utnyttes?

Kjært barn har mange navn, og råfiler blir omgitt med et skjær av mystikk – blant annet fordi kameraprodusentene har valgt å døpe filene med svært ulike akronymer og forkortelser: TIF, RAW, CRW, NEF, RAF, ORF, TRF og jeg vet ikke hva. For å gjøre forvirringen komplett, er det ikke slik at enhver råfil fra en produsent støttes av alle denne produsentens kameraer og programversjoner. Det er helt avhengig av kameramodell og hvilken programvareversjon man har. Produsentene lager nemlig en ny råfilutgave for hvert nye produkt, og denne er som regel ikke kompatibel med noe som helst bakover i tid.

Med ett unntak: Det finnes en standard, men hittil er det få av produsentene som har hoppet på den. Standarden heter Digital Negative (DNG) og er foreslått av Adobe. Blant kameraprodusentene er det bare Hasselblad, Leica, Panasonic, Pentax, Ricoh og Samsung som har laget kameraer med direkte støtte for DNG-formatet i kameraet. De andre vil ikke. For de kunne hvis de bare ville.

Hvorfor vil de ikke? Produsentene selv skylder på tekniske faktorer, at de må ha egne formater for å ta vare på alle kvalitetene til sine kameraer. Det har de ikke klart å overbevise noen om i løpet av de snart ti årene digitale kameraer med råfiler har eksistert.

Mer om råfiler senere i denne bloggen.

Toralf Sandåker er frilans journalist, fotograf og skribent. Nestleder i NJ Frilans og varamedlem til landsstyret i Norsk Journalistlag.

Be first to comment